Ergonomisch kantoormateriaal

Ergonomie is de studie van de mens in relatie tot de omgeving. Dit begrip zit vervat in alles wat we doen, maar in dit geval focussen we op ergonomie tijdens het werk. Concreet betekent dit dan gezondheid en veiligheid voor de werknemers.

Ergonomisch werken heeft uiteraard met allerlei verschillende factoren te maken. Idealiter stelt u uw werkplek samen met de volgende onderdelen:

 • Ergonomische bureaustoel
 • Zit/sta bureau
 • Ergonomische bureauaccessoires
 • Verlichting
 • Akoestiek
 • Luchtreiniging
 • Bureaustoel
 • Zit/sta bureau
 • Bureauaccessoires
 • Verlichting
 • Akoestiek
 • Luchtreiniging

Ergonomische bureaustoel

Het hele ergonomie-verhaal begint vaak bij een goede bureaustoel. Zowel op kantoor als bij home-office is dit vaak het eerste dat aangekocht wordt om het werkcomfort te verbeteren. We kopen allemaal een dure matras om op te slapen, dus is het ook logisch dat we investeren in een degelijke stoel waar we even lang (of zelfs langer) op zitten.

Waarom is een goede bureaustoel noodzakelijk? Nek-, rug- en schouderklachten zijn veelvoorkomende gevolgen van een foute zithouding of een slechte stoel. Het is geen toeval dat het aantal opnames bij kinesisten enorm gestegen is sinds thuiswerk verplicht werd.

Maak een afspraak voor advies op maat

contacteer ons

Hoe stel je een ergonomische bureaustoel correct in?

 1. Zithoogte
  plaats uw voeten plat op de grond en zorg dat uw heupen iets hoger liggen dan uw knieën. Zo zorgt u voor een goede bloedcirculatie.
 2. Zitdiepte
  een goede zitdiepte hebt u wanneer u een 4-tal vingers tussen de rand van de zitting en uw knieholte kan plaatsen.
 3. Rugleuning
  we raden telkens aan om de rug los te zetten om een actieve houding aan te nemen. Stel deze zodanig in dat u niet automatisch naar achteren kantelt, maar dat u ook niet te veel druk op uw buikspieren moet zetten.
 4. Lendensteun
  idealiter heeft uw stoel een lendensteun. Plaats deze ter hoogte van uw broeksriem zodat u in uw onderrug extra ondersteuning hebt.
 5. Armleggers
  uw armen moeten ongeveer een hoek van 90° vormen om voldoende druk van de schouders en nek weg te nemen. Plaats deze in het verlengde van uw werkblad en plaats uw toetsenbord dichtbij.

Zit/sta bureau

“Zitten is het nieuwe roken.” Wordt er weleens gezegd. Investeren in een goede bureaustoel is een goed begin, maar we mogen zeker ook niet vergeten om op regelmatige tijdstippen te bewegen.

Een verstelbaar bureau kan hierbij helpen. Idealiter zouden we elk uur een 10-tal minuutjes moeten rechtstaan om de spijsvertering, bloedsomloop en stofwisseling in gang te zetten. Op deze manier gebruiken we onze energie en wordt het risico op hart- en bloedvaatproblemen en obesitas verkleind.

Een goede stahoogte is net zoals bij het zitten wanneer je jouw armen in een hoek van 90° kan laten rusten.

Maak een afspraak voor advies op maat

contacteer ons

Ergonomische bureauaccessoires

Nu we een goede basis hebben met onze bureaustoel en zit/sta bureau kunnen we denken aan bureauaccessoires die het werk nog gezonder maken. Hieronder een overzicht van de verschillende toebehoren.

 • Laptopstand: om de laptop op ooghoogte te kunnen plaatsen.
 • Extern toetsenbord: ideaal in combinatie met de laptopstand. Zo hoeft u niet constant naar beneden te kijken en kan u het toetsenbord goed dichtbij plaatsen.
 • Muis: aan te raden in combinatie met de laptopstand en toetsenbord.
 • Scherm: om deze correct te plaatsen dient u de bovenkant van het scherm op ooghoogte te plaatsen. Hierdoor neemt u druk weg van uw nek en schouders.
 • Monitor arm: maakt u gebruik van één of meerdere schermen? Dan is een monitorarm ideaal om deze op z’n plaats te houden.

Maak een afspraak voor advies op maat

contacteer ons

Verlichting

Wat we nog te weinig associëren met ergonomie is een aangepaste verlichting. De verlichting op kantoor of thuis heeft een grote invloed op de productiviteit en het welzijn van de werknemer. Een te warm of te koud licht kan hoofdpijn en ritmestoornissen veroorzaken en op lange termijn zelfs depressie. Een combinatie van direct en indirect en warm en koud licht is hiervoor een ideale oplossing.

Maak een afspraak voor advies op maat

contacteer ons

Indirect licht

is licht dat weerkaatst via het plafond en de muren en dat zo heel de omgeving verlicht. De zon helpt vaak om de kamer te verlichten met indirect licht.

Direct licht

is wanneer het licht rechtstreeks op het werkoppervlakte schijnt. Dit is ideaal om documenten te verlichten, maar kan soms te fel zijn.

Warm licht

werkt eerder ontspannend en is ideaal naar de avond toe, maar is soms te rustgevend om te werken.

Koud licht

voornamelijk s ’ochtends en net na de middag is koud licht goed om de productiviteit te boosten.

De combinatie tussen deze 4 soorten licht is perfect. Direct en indirect licht zorgen ervoor dat we alles duidelijk kunnen zien en warm en koud licht zorgt voor extra productiviteit en ontspanning wanneer het moet.

Akoestiek

Slechte akoestiek doet de productiviteit aanzienlijk dalen. Geluiden van buitenaf, het klikken van computermuizen of gesprekken van collega’s kunnen er allemaal voor zorgen dat onze concentratie en productiviteit verloren gaat.

Door op de juiste plekken akoestische wanden en panelen te plaatsen kunnen we ervoor zorgen dat al deze geluiden geabsorbeerd worden. Het monteren van panelen aan het plafond en muren en het gebruik van scheidingswanden tussen bureaus maakt dat we weer privacy en rust kunnen garanderen.

Maak een afspraak voor advies op maat

contacteer ons

Luchtreiniging

Een heel belangrijk aspect in deze Covid periode is de luchtkwaliteit.

Aerosolen zijn zeer fijne deeltjes die tot 8u in de lucht blijven hangen. Deze deeltjes kunnen schadelijke elementen bevatten zoals virussen (Covid-19), bacteriën, gisten en schimmels. Wanneer we een sigaret aansteken in een ruimte dan zien we na een tijd geen rook meer, maar blijft de geur wel nog aanwezig. Dit is ook zo met de lucht die we uitademen.

Maak een afspraak voor advies op maat

contacteer ons

Er zijn verschillende niveaus van luchtreiniging.

 1. Verluchten:
  De meest voor de hand liggende manier om uw werkplek te verluchten is door het openen van ramen. Dit is echter niet voor iedereen even evident.

  Bedrijven die in grote steden of industrieterreinen gelegen zijn, hebben kans om op deze manier ongezonde lucht binnen te krijgen. Op korte termijn kan dit geen kwaad, maar op termijn kan dit lichamelijke problemen met zich mee brengen.

  Een ander probleem is dat de luchtstroom verschillende schadelijke deeltjes kan vervoeren. Een besmette collega kan zo een virus overbrengen naar iemand anders.

 2. Luchtreiniging:
  Luchtreiniging is bedoeld om fijn stof uit de lucht te halen om te voorkomen dat schadelijke deeltjes in onze longen terechtkomen. Mensen met stof allergieën, astma of andere longziekten kunnen door goede luchtreiniging veiliger en gezonder leven.Hierbij wordt ongezonde lucht opgezogen en vervolgens gezuiverd door verschillende filters. Wat hierna overblijft is propere lucht.
 3. Luchtdesinfectie:
  UV-C licht wordt in de medische wereld gebruikt om virussen, bacteriën, gisten en schimmels volledig uit te schakelen. Deze technologie wordt nu ook in kantooromgevingen gebruikt.Om UV-C licht veilig te gebruiken, bestaan er open en gesloten systemen die op verschillende manieren kunnen worden ingezet. Deze zijn steeds eenvoudig te plaatsen en zorgen voor complete luchtdesinfectie.

  Open systeem: Een open systeem desinfecteert de lucht en oppervlakken doormiddel van rechtstreekse bestraling en zorgt zo dat schadelijke stoffen volledig worden vernietigd.

  Gesloten systeem: Een gesloten systeem zorgt voor permanente desinfectie door schadelijke lucht op te zuigen dat langs een UV-C buis passeert. Ook hier worden schadelijke stoffen volledig vernietigd.

Op zoek naar kantoorartikelen aan scherpe prijzen?

Ontdek onze webshop met +18.000 artikelen

Naar de webshop
Op zoek naar advies rond kantoorinrichting?

Maak vrijblijvend
een afspraak

Contacteer ons